Kolory herbaty
Kolor herbaty pomaga w opisie oraz po części definiuje smak herbaty. Ile kolorów ma herbata? Można powiedzieć, że tyle ile jest listków herbaty, ponieważ każdy jest na swój sposób inny. Wyróżniamy kilka podstawowych rodzai herbaty: czarną, zieloną, białą, niebieską (oolong), czerwoną (Puer) spotkać można również herbaty żółte. W tej kategorii możecie Państwo odnaleźć herbaty owocowe, ziołowe i smakowe, które są kombinacją ziół, suszonych owoców lub też liście herbaty aromatyzowane są innymi dodatkami jak na przykład wanilią. Ostatnia grupa to kategoria rooibos, która w taksonomicznym ujęciu herbatą nie jest, ponieważ wytwarzana jest z listków czerwonokrzewu, bezkofeinowa, bogata w witaminy potocznie nazywana jest herbatą, mimo iż nią nie jest. Skąd się biorą kolory herbaty? W zależności od sposobu przetwarzania, ponieważ w świeżych listkach herbaty naturalnie występuje zielony barwnik zwany chlorofilem. W zielonej herbacie, która najczęściej jest tylko suszona, barwnik ten pozostaje w niezmienionej formie, nadając specyficzny zielony kolor po jej zaparzeniu. Natomiast w czarnej herbacie barwnik ten jest utleniany podczas procesu oksydacji, któremu poddawana jest herbata po zbiorze, w ten sposób uzyskujemy kolor po zaparzeniu zbliżony do ciemnobrunatnego.
19,99 zł
Cena regularna:
34,99 zł