celonskie herbaty oryginalna herbata z cejlonu sklep

Cejlońskie herbaty ich rodzaje i właściwości

Sri Lanka wyspa, od północy oddzielona od Indii cieśniną Palk i zatoką Mannar a od południa otwarty Ocean Indyjski. Historyczna nazwa to Cejlon stąd potoczna nazwa herbaty cejlońskie, herbata z Cejonu, herbata cejlońska lub co niektórzy nazywają je błędnie herbatami indyjskimi. Nazwa Sri Lanka w wolnym tłumaczeniu oznacza w sanskrycie, czyli staroindyjskim języku „olśniewający kraj” i taki właśnie jest. Bogata flora i fauna, przyjazny klimat i Ocean Indyjski opływający wyspę ze wszystkich stron. Średnia roczna temperatura wynosi ponad 27 °C, a suma opadów ponad 1000 mm, cała wyspa znajduje się w obszarze klimatu zwrotnikowego monsunowego oraz jego południowa niewielka cześć równikowego wilgotnego. Taki klimat stwarza doskonałe warunki do uprawy wybitnie dobrej czarnej cejlońskiej herbaty ze Sri Lanki. Niektórzy twierdzą, że jest to jedyna prawdziwa czarna herbata, dlatego, że jest najbardziej zbliżony do tego, co zwykło się w ogóle uważać za herbatę. Wyrazistym smak i czerwono-brązowym kolor naparu, to cechy herbaty ze Sri Lanki. Na wyspie w 2017 roku wyprodukowano 305 000 ton herbaty i jest to wolumen produkcji tylko czarnej herbaty, bo i w takiej Sri Lanka się specjalizuje. Do roku 2027 prognozuje się wzrost produkcji do poziomu aż 370 000 ton. Głównymi ograniczeniami produkcji herbaty, jest stosunkowo nieduży obszar wysypy, na której musi być jeszcze miejsce dla pól uprawnych i lasów. Polecamy spróbować herbatę cejlońską Ceylon OP sypaną luzem najwyższej jakości, która jest dostępna w naszym sklepie, to prawdziwa esencja cejlońskiej herbaty. Sprowadzamy ją ze sprawdzonego ogrodu herbacianego, który mieliśmy okazję wizytować. Zapraszamy po dobre czarne herbaty z Cejlonu.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl