Herbaty Ulung
Oolong herbata, która znana jest w Polsce pod wieloma różnymi nazwami, najpopularniejsze to herbata turkusowa, szmaragdowa, ulong, ulung, wulung, bohea, bohe lub półfermentowalna. Ulung jest zaliczany do złotej korony chińskich herbat, a to nie jedna z rekomendacji. Dlaczego warto spróbować herbat oolong?. Złożony proces produkcji, od zerwania świeżych listków przez więdniecie, kruszenie i szarpanie krawędzi (aby zwiększyć powieszenie liścia w procesie utlenienia), proces oksydacji, kształtowania wyglądu liścia aż po prażenie w niskiej temperaturze, aby osuszyć listki. Podczas produkcji niebieskiej herbaty występuje na samym początku spontaniczna oksydacja enzymatyczna, która następnie przechodzi w kontrolowaną, dla herbat z Chin zatrzymywana jest na poziomie około 20%, natomiast oolongi z Tajwanu charakteryzują się utlenieniem liści na poziomie do 80%. Co to jest oksydacji w liściu herbaty? To nic innego jak spontaniczne utlenianie, czyli łączenie się związków chemicznych w liściu herbaty z tlenem, wynikiem tego procesu jest między innymi kolor liścia, który z zielonego zmienia się w brązowy. Podobnie jak przekrojone jabłko na pół i zostawione, po pewnym czasie przekrojona połowa jabłka brązowieje. Jak smakuje herbata ulung? W przypadku herbat olong wachlarz aromatów jest szeroki, od kwiatowego jak sprzedawana przez nas chińska Oolong Classic, przez mleczny Milk Oolong po bardziej wyrazisty, by nie powiedzieć tytoniowy Oolong Formosa. Jaka jest najlepsza herbata ulung? Warto wybierać te produkowane w Chinach i Tajwanie, czyli kolebce tych herbat, najlepiej spróbować kilku rodzai bez dodatków, aby wyrobić sobie własne zdanie. Najlepsze herbaty oolong pochodzą z chińskiej prowincji Fujian oraz Tajwanu.
Jak parzyć Olung herbatę?
Herbaty Oolong mają różne stopnie utlenienia, od zielonych listków z brązowymi obwódkami te pochodzą najczęściej z Chin, ich kontrolowany stopień oksydacji zatrzymany został na poziomie około 20% i takie ulungi lepiej zaparzać w wodzie o temperaturze około 90 °C. Herbaty ulung, które pochodzą z Tajwanu, a te zazwyczaj podczas procesu produkcji utleniane do poziomu 60-80%, ich kolor jest od jasnobrązowego po ciemnobrązowy, parzymy w cieplejszej wodzie, najlepsza będzie 95 °C. Im ciemniejszy kolor liścia, tym dłużej parzymy, przyjmuje się, że optymalnym czasem jest 2-4 minuty.