herbaty czerwone Puerh

Czerwone herbaty Pu Erh czerwone herbaty puerh wyglad liscia i kolor odchudzajacej herbaty puerh

Herbata Pu Erh uprawiana w Chinach od ponad 1700 lat. W czasach dynastii Tang która trwała przeszło 300 lat, picie herbaty Pu-Erh było przywilejem tylko rodziny cesarza i jego najbliższych. Złożony proces produkcji oraz nietypowe sezonowanie tego typu herbaty sprawia, iż jest wyjątkowa. Ze względu na kolor naparu określana jako czerwona herbata. Skąd pochodzą najlepsze czerwone herbaty i gdzie kupić najlepszą? Ojczyzną najlepszych herbat pu-erh jest region Pu’er w prowincji Yunnan na południu Chin, słynący również jako obszar skąd pochodzą wyśmienite czarne herbaty. Co to jest czerwona herbata Puerh? Czerwona herbata, z czego jest? Najprościej rzecz ujmując, są to czarne herbaty, które zostają poddane ponownemu, procesowi kontrolowanej fermentacji. Dodatkowa fermentacja może przebiegać dwutorowo, herbata leżakuje w specjalnych pomieszczeniach, w której panuje stała temperatura i wilgotność powietrza, taki proces trwa nawet kilkadziesiąt lat. Herbaty czerwone, które spokojnie fermentowały długie lata, określa się mianem Pu-erh Sheng. Drugim sposobem, który częściej jest stosowany, to poddanie czarnych liści herbaty działaniu dobroczynnych drobnoustrojów i szlachetnych grzybów, proces ten odbywa się z udziałem pary wodnej w kontrolowanej temperaturze, przez co starzenie przybiera na sile i nie musimy czekać kilkudziesięciu lat, aby cieszyć się doskonałym smakiem herbaty Puerh. Czerwone herbaty powstałe z tego procesu określa się mianem Pu-erh Shu, herbaty są gotowe do spożycia. Czasami, aby z balansować smak, dodatkowo leżakują i taką herbatę polecamy Państwu do spróbowania, sprzedajemy ją pod nazwą Pu-Erh Reserve. Czerwona herbata Puerh efekty? Niewątpliwie czerwona herbata jest dobra na odchudzanie, badania prowadzone nad wpływem regularnego picia czerwonych herbat wskazały na zmniejszenie wchłaniania tłuszczu w jelitach, pobudzenie mikrokrążenia oraz wzmocnienie ogólne organizmu. Ze względu na dużą zawartość pobudzającej kofeiny, czerwona herbata na noc to nie najlepszy pomysł. Jak smakuje czerwona odchudzająca herbata? Smak tej herbaty określa się jako stanowczy, wyrazisty, dominują w nim tytoniowe aromaty, przeplatane z gorzką ciemną czekoladą.

Jak parzyć Pe-Erh herbatę czerwoną?

Parzenie herbaty czerwonej jest podobne jak parzenie czarnej herbaty. Najlepiej użyć świeżo przegotowanej wody, najlepiej wcześniej przefiltrowanej, aby pozbyć się jonów wapnia. Najlepsza temperatura to około 95 °C, parzymy od 2 minut do nawet 6-7 minut. Im dłużej herbata będzie się parzyła, tym jej wyrazisty smak będzie przybierał na sile. Jak często w ciągu dnia można pić czerwoną herbatę? Ze względu na dużą zawartość fluoru dla osób, które lubią smak czerwonej herbaty lub odchudzają się z pomocą Pu-Erh, bezpiecznym wyjściem będzie spożywanie 3 filiżanek tej herbaty w ciągu dnia.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl