
Zielona herbata Matcha lepiej pobudza niż poranna kawa
Zielona sproszkowana herbata Matcha to prawdziwy hit kilkunastu ostatnich miesięcy w Polsce. Moda na zdrowy tryb życia, ekologiczne produkty żywieniowe nabiera na sile. Matcha doskonale wpisuje się w ten trend. Pochodząca z Japonii zielona ekologiczna herbata to prawdziwa skarbnica prozdrowotnych składników dla naszego organizmu. Japończycy nie wyobrażają sobie rozpoczęcia dnia bez wypicia filiżanki Matchy, stąd może rozpoczyna się ich tajemnica długowieczności?
Matcha – co to jest?
Matcha to najzdrowsza zielona herbata. Pochodzi z rośliny Camellia sinensis z Chin. Dwa tygodnie przed zbiorami krzewy są przykrywane w celu uniknięcia kontaktu ze światłem słonecznym, dzięki czemu ich wzrost jest spowolniony. W tym czasie cień stymuluje wzrost stężenia chlorofilu, liście nabierają odcienia zieleni i wytwarzają aminokwasy. Zebrane liście są czyszczone z łodyg i żyłek a następnie starte na intensywnie zielony proszek.
Matcha – jakie ma właściwości?
Matcha zawiera bogactwo antyoksydantów, czyli przeciwutleniaczy. Substancje te mogą zapobiec rozwojowi nowotworów, nadciśnienia, cukrzycy a nawet chorób serca oraz spowalniają proces starzenia się skóry. Jak uważają naukowcy Matcha jest najzdrowszą zieloną herbatą, ponieważ jedna filiżanka jest równowartością odżywczą 10 filiżanek zwykłej zielonej herbaty i jest od niej 137 razy bogatsza w anstyoksydanty. Dzieje się tak, ponieważ pijąc Matche spożywamy starte w pył liście herbaty a nie sam wywar.
Matcha - lepsza i zdrowsza od kawy?
Pijąc Matche dostarczamy niemalże tę samą dawkę kofeiny, która znajduję się w filiżance czarnej kawy. Jednak herbata matcha daje inne, zdrowsze pobudzenie niż mała czarna. W przeciwieństwie do kawy ta najlepsza zielona herbata dodaje energii stopniowo i tak samo ją wydala, dzięki temu unikamy gwałtownego spadku energii i nagłej senności. Warto dodać, że w drobnym pyle zawarta jest zdrowsza kofeina o nazwie L-teina. Badania wykazały, że Matcha może usprawnić pamięć i poprawić funkcje mózgu. Ta super herbata z Japonii dodatkowo zawiera minerały, których brakuje kawie, a są to potas, witamina C, żelazo, wapń, białko a także błonnik dzięki któremu odczuwamy sytość i ograniczamy podjadanie.
Matcha- jak parzyć?
Istnieje kilka sposobów na przygotowanie herbaty. Przedstawimy jeden z nich, najbardziej tradycyjny. Herbatę Matcha należy wsypać bambusową łyżeczką (Chashaku) około 1 gram do okrągłej miseczki (Matchawan), zalać około 100ml wody o temp. 70-80st.C. Następnie należy mieszać miotełką (Chasen) szybkimi ruchami, aż rozpuści się proszek herbaty a na powierzchni pojawi się gładka pianka.
Wszystkie akcesoria do prawidłowego przygotowania Matchy możecie Państwo kupić tutaj.
Najzdrowsza zielona herbata to idealny pomysł na prezent.
Dawid, interesuje się kulturą Japonii, miłośnik tradycyjnej herbaty Matcha.
Ula
Od kilku lat nie pije już kawy i czuje się o wiele lepiej. Zastąpiłam ją nie tylko matchą ale również yerbą.
Nicola
Super, czas przestawić się z porannej kawy na matche! :)
Miko
Według badań matcha to potężna dawka antyoksydantów, to ważne dla na przykład ludzi idących na siłownie i planujących duży wysiłek fizyczny:-)
Matylda A
kocham matche!
Kasia
Od pol roku pije matche zamiast kawy, czuje sie swietnie i jestem mniej nerwowa ;)