Zagadkowe skróty liter przy nazwach herbat? Rozszyfrujemy najczęściej spotykane oznaczenia herbat sypanych, które warto znać, aby wybrać wysokiej jakości herbatę lub żeby nie przepłacać za herbatę, która nie jest warta swojej ceny. Przyjmuje się, iż herbatę dzieli się na 4 kategorie jakościowe:
1. Liście pełne niepołamane
2. Liście połamane
3. Miał
4. Pył
Dwie ostatnie kategorie można najczęściej spotkać w herbatach ekspresowych sprzedawanych w polskich marketach niestety z przewagą na 4 klasę, natomiast 2 pierwsze są najczęściej dostępne w herbaciarniach. Przy zakupie herbat liściastych pełnych i połamanych warto zwrócić uwagę na kilka istotnych oznaczeń, które towarzyszą nazwie herbaty, a jeśli ich nie ma to zapytać sprzedawcę. Oznaczenia te dotyczą liści herbaty, a dokładniej ich wieku, rozwinięcia i umiejscowienia. Najbardziej cenionym przez koneserów są szczyty krzewów, to znaczy nierozwinięte pączki herbaciane (tips), mogą być srebrne lub złote, ale to już temat na inny wpis. Tipsy najczęściej się dodaje do rozwiniętych liści herbaty, tworząc kompozycję premium.
Rozwinięty pączek szczytowy i najczęściej 2 okalające go małe listki określa się jako Flowery Orange Pekoe: skrót FOP.
Wariaty FOP:
1. SFTGFOP – Special Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe- najwyższej jakości FOP
2. GFOP – Golden Flowery Orange Pekoe – młode listki z dodatkiem złotych tipsów (Golden Tips)
3. TGFOP – Tippy Golden Flowery Orange Pekoe- młode listki z dużą ilością Golden Tipsów
Poniżej pączka szczytowego znajdują się rozwinięte spiczaste liście, określane jako Orange Pekoe (skrót OP), a pod nimi trochę mniej delikatne Pekoe. Im dalej od szczytowego pączka liście stają się coraz grubsze, twardsze i bardziej odporne na uszkodzenia i takie liście kategoryzuje się jako Pekoe Souchong (skrót PS) oraz Souchong. Ze względu na długość liście z PS oraz S wykorzystuje się do produkcji herbat zwijanych w perełki, oraz do produkcji herbat dymnych (wędzonych). Oznaczenia liści połamanych, czyli 2 klasy są takie same, z tym że dodaje się analogicznie do określeń literki B z angielskiego Broken, czyli połamane i tak w przypadku liści pełnych:
FOP – Flowery Orange Pekoe
a w przypadku liści połamanych:
FBOP – Flowery Broken Orange Pekoe
Jeśli mielibyśmy do czynienia z 3 klasą, czyli miałem, który powstaje podczas produkcji 2 klasy, to dodatkowo dodaje się do nazwy literę F lub D od Fannings lub Dust.
Podsumowując, pierwszą klasę tworzą herbaty, których większość liści jest nie połamana, znajdują się w nich również te lekko połamane, druga klasa powstaje z produkcji pierwszej i w jej składzie większość to liście, w których można zaobserwować wygląd liścia przed zasuszeniem. Frakcja, w której widzimy tylko małe szczątki liścia i to stanowi 90% składu herbaty to 3 klasa, czyli miał.
Klasa 1: FOP – Flowery Orange Pekoe
Klasa 2: FBOP – Flowery Broken Orange Pekoe
Klasa 3: BOPF – Broken Orange Pekoe Fannings
Czwarta klasa, czyli pył herbaciany nie warto wspominać, bo według mnie to odpad produkcyjny, który cieszy producentów, którzy mogą go sprzedawać i na tym jeszcze nieźle zarabiać, a ludziom którzy kupują taki produkt złudne przekonanie o dobrej jakości. Polecam czasami rozciąć torebkę z popularną marketową marką herbaty w ekspresówkach i zobaczyć co w niej jest, jeśli jednolita masa, papka to właśnie mamy do czynienia z pyłem herbacianym.
Jak to w życiu warto próbować różnych smaków, aby wyrobić sobie własne zdanie i gust więc zachęcam do sprawdzenia kategorii herbat sypanych, w których możecie Państwo zakupić herbaty sypane na wagę od 50 gram i popróbować, aby samemu się przekonać, że czasami lepiej wypić jedną filiżankę dobrej herbaty w ciągu dnia niż kilka byle jakich.
Dawid, interesuje się kulturą Japonii, miłośnik tradycyjnej herbaty Matcha.
Słowik
Super grafika i przystępnie napisane
Dorothy
Tylko herbata sypana luzem, reszta to szkoda pieniędzy:-)Pozdrawiam
Mat92
Ciekawe:-) Zaczyna mnie ta tematyka, interesować i miło się czyta takie wpisy, czekam na nowy.
Sylwester
Bardzo ciekawe .Intrygujace nawet.Dzikuje