herbaty żółte rodzaje i właściwości

Żółte herbaty żółte herbaty rzadko spotykana odmiana herbaty

Rzadko spotykana herbata żółta to prawdziwy rarytas dla koneserów i dla poszukujących nowych, nieodkrytych smaków. Skomplikowany i złożony proces produkcji, dosyć wysoka cena nie sprzyjają popularności tej odmiany. Produkowana praktycznie tylko w Chinach, gdzie większość produkcji jest konsumowana i tylko niewielki procent jest eksportowany, dlatego, jeśli pojawia się w sprzedaży, polecamy kupić i spróbować. Żółte herbaty są unikatowe ze względu na smak i aromat, delikatne i ulotne.

Jak parzyć herbaty żółte?

Herbata żółta ze względu na proces przetworzenia ma podobne właściwości jak herbata zielona oraz podobnie się ją zaparza. Najlepiej użyć świeżej wody, przefiltrowanej i ostudzonej do temperatury około 75-85 °C. Ile czasu parzyć żółtą herbatę? Między 2 a 3 minuty to optymalny czas do zaparzenia smacznej żółtej herbaty. Możemy ten sam susz zaparzyć jeszcze 2-3 razy, więc po zaparzeniu sugerujemy oddzielić liście herbaty od uzyskanego naparu, pomocne w tym będą papierowe filtry do parzenia herbat liściastych, dostępne do kupienia tutaj.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl