herbaty z tajwanu prawdziwe oolong tajwanskie herbaty

Tajwańskie herbaty ich rodzaje i właściwości

Tajwan nazwa wyspy na Oceanie Spokojnym, oddzielona od Chin kontynentalnych Cieśniną Tajwańską o powierzchni 10-krotniej mniejszej niż Polska. XVI wieku Portugalscy żeglarze pływający wzdłuż jej wybrzeży nadali jej nazwę Formoza, określenie to weszła do użycia i obecnie jest jej historyczną nazwą. Z portugalskiego Ilha Formosa oznacza piękną wyspę, co oddaje w zupełności unikalność Tajwanu. Cała wyspa jest pod wpływem, klimatu zwrotnikowego i podzwrotnikowego co ma istotny wpływ na uprawę i produkcję wysokiej jakości tajwańskiej herbaty. Uprawa herbaty na wyspie ma stosunkowo niedługą historię, mimo iż wyspa jest zależna bezpośrednio od kontynentalnych Chin. Jej uprawa i produkcja rozpoczęła się w połowie XIX wieku i skupia się w północnej i północno-wschodniej części kraju. Herbaty z Tajwanu to głównie ulungi często nazywanymi herbatami turkusowymi, półfermentowalnymi lub po prostu olongami. W smaku mocniejsze i wyraźniejsze niż ich chińskie odmiany, co spowodowane jest to wydłużonym czasem fermentacji liści herbaty. Ze względu na duży wewnętrzny popyt i zakorzenioną kulturę picia herbaty w Chinach, większość uprawianych ulungów spożywana jest bezpośrednio przez samych Tajwańczyków, niewielka tylko ilość trafia na eksport, co może być jednym z wielu powodów, aby spróbować herbatę z tej niewielkiej wyspy i poznać smak prawdziwej tajwańskiej herbaty.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl