Indyjskie herbaty ich rodzaje i właściwości
Skąd się wzięły herbaty w Indiach i kto sprowadził herbatę do Indii? Pytanie dosyć trudne, ponieważ istnieją różne źródła historyczne, które potwierdzają, że lokalna odmiana herbaty była uprawiana w północno-wschodnich Indiach, przez zamieszkujące je plemię Singhpo. Ta lokalna odmiana po wielu latach badań zostanie określona jako odmiana camellia assamica, bliżej znana jako herbata indyjska. Oficjalnie herbatę do Indii sprowadzili Brytyjczycy, ich próby stworzenia herbacianych ogrodów rozpoczęły się w 1774 roku, a ich inicjatorem był gubernator Bengalu Warren Hasting. Dlaczego Brytyjczycy sprowadzili i zapoczątkowali uprawę herbaty w Indiach? Chiny jako kolebka produkcji herbaty była jej największym i w zasadzie jedynym eksporterem na cały świat, pogłębiający się kryzys w stosunkach handlowych z Wielką Brytanią i niemożność kupowania herbaty przez Anglię od Chin, doprowadziły do wybuchu kilku wojen opiumowych. Minęło kilkadziesiąt lat prowadzenia badań i eksperymentów w różnych częściach Indii. W końcu w roku 1837 powstał pierwszy ogród herbaciany, z którego zaczęto pozyskiwać prawdziwą dobrą indyjską herbatę. Plantacje, ze względu na odpowiednie warunki klimatyczne i glebowe zlokalizowane zostały w północnych Indiach, w prowincji Asam. W późniejszych latach powstały kolejne, wysokogórskie w Dardźilingu oraz w południowych częściach Indii w prowincji Kerala, oraz na Ceylonie. Obecnie w przemyśl herbaciany stanowi jeden z głównych dochodów Indii, daje zatrudnienie milionom hindusów, nie dziwi więc fakt, że Indie to największy producent herbaty na świecie. W roku 2017 z indyjskich plantacji uzyskano 1260000 ton herbaty. Wyzwaniem dla indyjskiego przemysłu herbacianego będzie stale wzrastająca konsumpcja wewnętrzna i światowa na herbatę, dlatego prognozuje się, że w 2027 roku Indie pozostaną największym producentem herbaty na świecie, zbliżają się do granicy 2 milionów ton wyprodukowanej herbaty. Niesłabnący popyt na dobrą indyjską herbatę nie dziwi, bo kto nie lubi czarnej herbaty Assam? Jest tak znana i popularna, że często pojawia się jako hasło krzyżówek. Do najpopularniejszych i zarazem najlepszych rodzai herbat indyjskich należą czarne herbaty jak mocna i esencjonalna wspominana już herbata Assam oraz delikatna, uważana za szampana wśród czarnych herbat Darjeeling. Masala Chai to również znana indyjska herbata dla lubiących niestandardowy smak czarnej mieszanki herbat z Indii z orientalnymi, korzennymi przyprawami. Jedno jest pewne, obecnie herbaty w Indiach to nie mal świętość i świat to docenia, kochając dobre herbaty z Indii, do próbowania których serdecznie zapraszamy.