herbaty czarne duży wybór

Herbaty czarneczarna herbata kolor naparu wyglad lisci

Herbata jako roślina (Camellia) uprawiana jest na obszarze między zwrotnikiem Raka i Koziorożca. Najlepiej rośnie w klimacie ciepłym, wilgotnym z dużym nasłonecznieniem i sporą ilością opadów deszczu. Azja a dokładnie Chiny i Indie są miejscami, w których herbaty mają idealne warunki do wzrostu, z tych państw uzyskuje się również największe ilości, jak i rodzaje herbat. Wysokość jej upraw najczęściej sięga do 2400m n.p.m., herbatą, którą uprawia się na tak ekstremalnych wysokościach, jest między innymi delikatna czarna herbata Darjeeling

Czarna herbata to nic innego jak odpowiednio i umiejętnie przetworzona zielona herbata. Do uzyskania czarnej herbaty potrzebne są 4 etapy. Świeżo zebrane zielone listki, muszą być najpierw pozbawione pewnej ilości wody z liści, poprzez więdniecie. Następnie, aby zmniejszyć ich objętość, są skręcane nad rozgrzaną parą wodną. Po procesie więdnięcia i skręcania przystępuje się do etapu, który przemieni zielone liście w czarne, które znamy jako czarna herbata. Fermentacja to jeden z najtrudniejszych etapów produkcji, w odpowiedniej temperaturze, wilgotności i czasie liście są poddane utlenianiu. Zielony barwnik, czyli chlorofil zostaje rozłożony, a sam liść nabiera brązowo, czarny kolor. Ostatni z etapów produkcji czarnej herbaty to suszenie, czyli nic innego jak zabezpieczenie herbaty przed pleśnią i innymi szkodliwymi czynnikami, które mogłyby ją zniszczyć. Poprzez zamknięcie jej porów podczas suszenia zabezpieczamy liście herbaty przed utratą aromatu i jej charakterystycznego smaku.

Jak prawidłowo parzyć czarne herbaty?

Do zaparzenia czarnej herbaty najlepiej użyć świeżo zagotowanej (95-100 °C) wody, która wcześniej była przefiltrowana, na przykład w domowym dzbanku filtrującym, który między innymi redukuje jony wapnia zawarte w wodzie kranowej. Herbatę czarną powinno się parzyć od trzech minut do maksymalnie pięciu minut, po przekroczeniu tego czasu do naparu zostają uwolnione związki taniny, negatywnie wpływając na smak naparu, herbata staje się gorzka i nieprzyjemna w smaku. Najczęstszym błędem, który jest popełniany to pozostawianie torebki z herbatą czy też samych liści w naparze. Każdorazowo po zaparzeniu herbaty usuwamy torebkę z herbatą lub sitko. Do zaparzania herbat liściastych można użyć jednorazowych papierowych saszetek do zaparzania herbaty. Na rynku jest dostępnych wiele różnych marek między innymi Finum oraz T-Sac. Raz zaparzona czarna herbata nie nadaje się do następnego zaparzania, inaczej rzecz ma się w przypadku zielonych herbat, które można zaparzać nawet 3 razy.

Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl